Reservasjonsrett – en menneskerett?

Det nye pop-ordet i norsk politikk har blitt reservasjonsrett. Helt siden den nye regjeringen og deres samarbeidspartnere presenterte avtalen som sikrer at norske fastleger kan reservere seg mot abort, har ordet dukket opp i utallige sammenhenger. Sist ut ble det presentert av P4 i dag at en forsker ønsker at politiet skal reservere seg mot å gripe inn mot demonstranter de er enige med.

Reservasjonsrett i seg selv er jo et fint ord, og jeg skjønner godt at folk føler seg bedre når de vet at de har lov å reservere seg. Men er det virkelig gått så langt at de som er ansatt av staten for å beskytte befolkningen, skal få velge om de vil gjøre jobben sin?

Det står ingen steder i arbeidsbeskrivelsen til en lege at han eller hun skal foreta abort, tvert imot skal de beskytte alt liv eller noe i den duren. Men politiets arbeidsbeskrivelse går ut på å beskytte landets befolkning mot blant annet hverandre. Og det er ikke sånn i Norge at politiet avbryter demonstrasjoner bare for artighets skyld. De gangene de griper inn, er det fordi demonstranter har gått for langt. Og det er lang vei mellom å være enig i sakene det demonstreres for eller mot, og å være enig i at virkemidler som går utover en fredelig demonstrasjon er greit.

Den dagen norsk politi blir satt til å hindre demonstranter i å si sin mening på fredelig vis, da kan vi snakke om reservasjonsrett. Men da kan vi også snakke om mangel på demokrati. I dagens Norge er det meg bekjent få som tviler på at det er lov å ytre sin mening, så lenge man følger lover og regler som er satt for å beskytte og holde orden. Når man derimot begynner å kaste ting mot tjenestefolk, eller starte kamper mellom grupper med ulike meninger, så har ikke demokrati noe med saken å gjøre!

Ytringsfriheten gjelder det du bruker kjeften din til, ikke det du bruker hendene til, og det eneste politiet er interessert i, er å sørge for FREDELIGE demonstrasjoner. Jeg skal ikke si at reservasjonsrett er et ubrukelig begrep, for i noen sammenhenger trengs det nok. Men jeg har store problemer med å se hvorfor politiet trenger reservasjonsrett mot en ikke-sak. Jeg har ingen behov for at politiet skal hindre demonstrasjoner, men det ville vært fint om de orka å hindre demonstranter i å gjøre gater og torg utrygge, selv om de kanskje er enige i at pelsindustrien er mordere eller at Norge må trekke seg ut av Irak.

20130925-091259.jpg

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s