Våpen i en krig? No way, shut up!

Den store utenriksnyheten i dag virker å være oppstandelsen i forsvaret om at afghanske tolker ansatt i det norske forsvaret har blitt trent i våpenbruk, og i enkelte tilfeller har vært aktivt med i kamphandlinger. Hva forventer man egentlig?

Norge har involvert seg i en krig vi i utgangspunktet burde ligget langt unna. Men når gjort er gjort, og forsvaret velger å ansette lokale menn som tolker (noe jeg skjønner helt og fullt ut, det er enklere å bli godtatt hvis man faktisk kan kommunisere), forventer de da at når de er med ut på farlige oppdrag, skal de sitte i bilen og vente mens soldatene skyter?

Jeg er i utgangspunktet negativ til krigen i Afghanistan generelt, og Norges engasjement i den. Men det betyr ikke at jeg mener vi skal la soldater og tolker dø der nede ute av stand til å forsvare seg selv. Når man da tar noen med ut i en krigssone, må man da vente at de beskytter seg selv. For dersom forsvaret skulle drasset rundt på tolker ute av stand til å forsvare seg, vil det da kreve at de som kan forsvare seg må ta ansvar for ubevæpnet «dødvekt» i tillegg til seg selv og resten av laget. Og som ansvarlig arbeidsgiver vil det da være i Forsvarets beste interesse å sørge for at deres ansatte har muligheten til å overleve arbeidsdagen…

Jeg skal ikke la dette bli en uendelig diskusjon om Norge i krig og sånt, poenget mitt er bare at når man først involverer seg i slike situasjoner, må man ta alle konsekvensene som følger med det. Også at medlemmer av «lagene» får utdelt skytevåpen og trening i å bruke dem!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s