Marthe Krogh: For rik til å uttale seg!

Siden alle sammen har en mening om Marthe Krogh, orker ikke jeg ha det.

Jeg mener pent lite om trening og barn, rett og slett fordi jeg ikke har peiling på det. Ikke vet jeg noe om trening, og ikke vet jeg noe om å være mor, selv om det å ha en firbeint unge kan ha visse likheter med de tobeinte til tider.

Men det jeg vil mene noe om, er de gigantiske debattene slike utsagn skaper.

Googler du «Marthe Krogh» i dag, kommer det opp store overskrifter som «Tilbakeslag for likestilling». For Marthe Krogh har vært ute i «Mamma» og visstnok sagt ting som ikke skal sies høyt i perfekte Norge.

Vi elsker når slankeekspertene sier at trening er livsviktig og at poteter er dødsfarlig, men når en mor som er så heldig at hun har arbeidet seg opp til en komfortabel tilværelse, og fått en mann med en stor formue, sier at trening faktisk er sunt, da skal vi lynsje henne.

For hva er det egentlig Marthe Krogh sier? Jo, hun sier at det ikke er sunt å la ting gli ut etter man blir mor, man trenger fremdeles like mye trening som man gjorde før.

Og hva er det NRK’s Puls og Grete Roede sier? At det er viktig å holde seg i form, og at man bare trenger å ta seg litt tid til trening hver dag, så er man godt igang.

Og forskjellen er? Jo, Marthe Krogh er ikke middelklasse. Hun er «priviligert», har penger, mann, fint hus, personlig trener, og som VG elsker å understreke, au pair. Det er ikke rettferdig, at andre mødre sliter uten vaskehjelp og au pair, og kanskje føler at de ikke har tid til trening og å tenke på seg selv, mens hun kan gjøre som hun vil, uten jobb og ansvar for husrengjøringen.

Men verken Norge eller resten av verden er rettferdig. Det kommer alltid til å være noen som jobber på bensinstasjonen mens andre styrer Statoil, rett og slett fordi det må være slik. Det er ingen vits å styre Statoil eller Volvo dersom det ikke er noen som sørger for bensin og diesel til bilene. Balansen i verden er slik, ikke alle kan gjøre de store, flotte jobbene, for da ville jo ingenting bli gjort.

Og når det nå er slik at verden er urettferdig, og at ikke alle har vaskehjelp, er det da slik at ytringsfrihet kun gjelder for «arbeiderne»? Jeg orker ikke bruke tankekraft på hva Marthe Krogh egentlig mente med utsagnet, det har allerede vært gjennom for mange aviser til at det er mulig å finne tilbake til det orginale utsagnet. Men en ting er jeg sikker på. I dagens Norge lønner det seg ikke å være «overklasse». Norge er designet av og for «middelklassen», og det er jo tross alt oss det er flest av. Så det er vi som høres når vi blir sinte.

Men sannheten er at det er ikke noe forskjell på når en rik fiolinist sier at trening er sunt, enn når et helseprogram på TV sier det samme. Det er bare det at vi liker ikke at folk har mer enn oss, er bedre enn oss. Så da bruker vi sjansen til å kritisere og påstå at de «setter seg selv på pidestaller». Kanskje Marthe Krogh føler at hun er bedre enn alle andre mødre, kanskje «overklassen» ser ned på oss vanlige mennesker, men tror dere det hjelper at vi skriker ut som forskjellene i samfunnet hver gang de sier noe?

Takk til Marthe Krogh som skaper debatt om trening, det er viktig. Og takk til alle dere som nok en gang beviser at vi ikke tåler at noen som har mer enn oss, sier noe klokt. Jeg for min del, lar råd være råd. Er det så skrekkelig at noen sier noe om hva «vi burde gjøre», så la være å lese det! Verden er urettferdig, get over it!

Reklamer

En kommentar om “Marthe Krogh: For rik til å uttale seg!

  1. «De viktige jobbene» = meningsløse uten de som tar betalt for bensinen. Grunnpriblemstilling = hvorfor får man mer betalt for å sitte bak en kontorpult enn å stå bak kassa? Svar = kapitalisme. Egoisme som drivkraft, penger som manifestasjon av det.

    Overført betydning = aggresjon når noen som gjør en «overskuddsjobb» gidder å kritisere de som sørger for at denne personen tjener penger i det hele tatt, for at de bruker tiden sin til å arbeide istedet for å trene.

    Overført = trening er sunt. Udiskutabelt. Så, hvordan gjøre det tilgjengelig som likestilt gode? Løsning = trening i arbeidstida. = marthe får trent, andre får trent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s