Likestilling og feminister

Siden jeg lovet å utdype mitt syn på likestilling.

Likestilling og feminister er ofte assosiert med hverandre, av god grunn. Men det virker som veldig mange har et feil bilde av hva en feminist faktisk er. Mange ser på feminister som «rødstrømper» som kjemper for å putte kvinner inn i alle mannsyrker, kreve en viss andel kvinner her og der, etc. Det er i det hele tatt mange som har et veldig negativt bilde av feminister og deres kamper.

I dagens Norge, er likestilling ofte det samme som 40% kvinner i alle styrer, selvbestemt abort, retten til å gå uten BH og la være å barbere seg under armene. Men nok en gang, mener jeg, er vi på vei i feil retning.

Det er ikke galt at det skal plasseres kvinner i styrer og ledelser. Men hvorfor opprettes styrer i utgangspunktet? For at ting skal fungere korrekt, og avgjørelser skal tas effektivt og på riktig grunnlag. Er det da rett å kreve at det må være 40% kvinner i styret? Kravet bør være at det skal være 100% kvalifisert personell i ethvert arbeid og styre til enhver tid. Om dette innebærer at man setter sammen et styre av 100% men, 80% kvinner, eller andre tall som ikke møter dagens krav til likestilling, kan ikke dette være feil. Det vil i alle tilfeller være bedre å ha styrer med “feil” kjønnssammensetning enn å ha styrer hvor kompetansen senkes og enkelte medlemmer ikke har noe der å gjøre, for å møte disse kravene.

Jeg er helt for at kvinner og menn skal ha lik lønn for likt arbeid, og at arbeid som har samme utdanningsnivå eller samme ansvarsnivå, skal belønnes likt. Jeg er også helt for at i ansettelsesprosesser, og også utdanningssituasjoner, skal kvinner og menn behandles likt. Etter kvalifikasjoner, ikke etter kjønn. Det er feil å ansette menn foran kvinner, fordi de er menn. Men det er også feil å ansette kvinner med lavere kvalifikasjoner og praksis enn en mann, bare fordi hun er kvinne. Det skal ikke ha noe å si hva som henger, eventuelt ikke henger mellom beina på folk!

Så er det selvfølgelig de som sier at det er enkelte yrker menn passer bedre til enn kvinner, og motsatt. Og det er ingen tvil om at menn er fysisk bedre anlagt til å gjøre tunge fysiske arbeider. Men det betyr ikke at kvinner ikke kan gjøre slike typer arbeid. Og kvinner er kanskje bedre til å være jordmødre, fordi det er en kvinne-til-kvinne-situasjon. Men det betyr ikke at menn ikke kan være utmerkede jordmødre.

Man finner sjeldent et mannfolk på Triumph eller Change, Lindex eller parfymerier. Det er kvinnebutikker, og da er det selvfølgelig en kvinnejobb. Men, vil det ikke være mer naturlig å spørre en mann hva han vil anbefale slags parfyme i bursdagsgave til kjæresten, istedet for ei 19 år gammel jente, hvis eneste erfaring med akkurat det, er det hun selv kjøper til typen? Det er ikke ansett som naturlig, eller passende for den saks skyld, at menn jobber i f.eks. undertøysbutikker, og mange kvinner vil nok kvie seg for å søke råd om BHer hos en mann. Og akkurat der er jeg enig.

Men er det ikke også slik at vi gjerne setter pris på en manns mening om hva vi har på oss? Det er vel enklere å få et «korrekt» svar på om rompa di er sexy i akkurat den jeansen, hvis du spør en mann, istedet for 4 venninner? Det er flust av kvinner som arbeider i klesbutikker for herrer, det finns vel ikke en klesbutikk som stinker mer dameparfyme enn Dressmann, og det anses som både anstendig og naturlig at 50 år gamle kvinner kommenterer om dressbuksa sitter rett over rompa på menn. Da må det da være mulig å få til det samme i kvinnebutikker.

Så ja, det fins i dag manns- og kvinneyrker. Og det fins ting menn kan gjøre enklere enn kvinner, og motsatt. Men det betyr ikke at slike yrker bør forbeholdes det ene kjønn, det bør være opp til hver enkelt. For selv om menn har visse likheter seg imellom, og kvinner likeså, er det så ufattelig mange flere ulikheter mellom dem. Menn kan være utmerkede sykesøstre, kvinner kan være fysisk sterkere enn menn. Og menn kan fungere utmerket som shoppingpartner og -guide som oss kvinner.

Så har du disse feministene som krever å kunne gå uten BH eller ikke barbere seg under armene. For all del, jeg bryr meg ikke. Like lite som jeg bryr meg om mannfolk barberer seg under armene eller ikke. Men det er ikke feminisme. Ikke engang i nærheten! Det er ingen krav om BH på kvinner, det er et plagg som i dag ses på som en selvfølge for kvinner, ja. Men det er et plagg laget for kvinners komfort. Vil du ha puppene hengende løst så ja, men ikke kom her og fortell meg at det er diskriminerende å «kreve» at man bruker plagget!

Det fins uendelig mange saker som feminister kjemper for, og som er ekstremt viktige. Retten til å bestemme over sin egen kropp, retten til lik lønn, jeg kan nevne i fleng. Men hvor er «maskulinistene»? Som kjemper for at menn skal ha lik adgang til kvinneyrker, som kjemper for at menn skal kunne ta pappaperm like lenge som mor, uten at noen kaller dem «soft». Som kjemper for at likestillingen av samfunnet ikke skal bikke for langt over på den andre siden, slik at det blir en bakdel for menn å være menn, slik det har vært for kvinner å være kvinner, historisk sett.

Likestilling er noe jeg oppriktig brenner for, og ønsker gjennomført 100% i samfunnet. Men det er ikke dagens likestilling som er feil, det er vår tids definisjon av begrepet. For likestilling er ikke kampen for kvinners rettigheter. Det er kampen for at kjønn ikke skal ses på som en avgjørende faktor i de utallige sidene av livet. Likestilling handler like mye om menn som kvinner. Så ja, jeg er vel egentlig feminist. Men jeg barberer meg da under armene uten å bruke det som en kampsak!

Reklamer

En kommentar om “Likestilling og feminister

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s