Abort – en menneskerett?

De siste dagers oppstyr rundt trontaledebatten og Helga Pedersens uttalelser til Høyres partiprogram gjør at det er umulig å ikke forme en mening om denne saken. Jeg vil på forhånd be om unnskyldning dersom noen blir støtt av meninger og formuleringer i dette innlegget. Det er ikke på noen måte ment å støte noen, og dersom det er tankeløse formuleringer noen steder, ber jeg om forståelse for at dette ikke er gjort med vilje.

Helt siden abort ble en mulighet, har det vært store debatter og sterke meninger rundt dette temaet. Det er et tema som berører alle, og som har politiske, medmenneskelige og religiøse aspekter ved seg. Det er i det hele tatt et tema som vekker sinne og engasjement hos de fleste. I USA har vi flere ganger sett alvorlige terroraksjoner mot bl.a. abortklinikker, som blir bombet og utsatt for trusler fra ulike grupperinger som er sterkt i mot abort. I Norge har vi vært spart for de voldelige demonstrasjonene, men abort er også her et hett tema. Og det er et tema man skal ta i med omhu, da det er lett å såre andre, uansett hva man mener.

Når man tenker på abort, er det mange som assosierer dette med tenåringsjenter som glemmer pillene sine eller ikke bruker kondom på en one night stand etter en fest, og ender opp som gravid, med utsikter til å bli alenemødre. Og dette er selvfølgelig en del av puslespillet. Men det finnes et utall andre grunner til at man vurderer eller ender med abort. I saker hvor det allerede tidlig i svangerskapet oppdages kromosomfeil, hjernefeil, fysiske feil, sykdommer, eller andre «feil», er det i mange tilfeller abort blir fremstilt som en god løsning.

Så da er kanskje Helga Pedersens utspill om abort, et forsvar for å slippe byrden med å måtte støtte foreldre som trenger hjelp med barn. Eller, som de fleste kanskje tenker, et PR-stunt for å få oppslutning. For det er vel ingen som forventer at et barn som ikke vil overleve et svangerskap, skal bæres så lenge som mulig, fordi kriteriet for abort etter 12 uker, ikke lengre er godt nok? Abort-debatten vil alltid være sår, og den vil alltid berøre mennesker på en måte som gjør at man ikke kan unngå å støte og såre noen, uansett hvilken side man står på. Men at den nå er et politisk virkemiddel, skremmer meg. For selv om det er viktig med debatt, er det rett at politikere skal bruke skremselspropaganda og overdrivelser til å skremme velgere og sverte sine motstandere? Da kunne vi liksågodt utstyrt de med hver sin treklubbe og latt dem «dælje laus»!

Det er horribelt at politikere klarer å bruke så såre saker som abort, voldtekt, menneskehandel og andre saker som står mennesker flest så nært, til å fremme sitt eget parti og sverte andre. Det er selvfølgelig viktig at slike saker er en del av politikken, slik at de blir behandlet på en måte som gjør det mulig å leve med lover og regler som omhandler dem. Men det er enkelte grunnleggende saker hvor de fleste partier, forhåpentligvis, er enige i at menneskeverd og medmenneskelighet må vinne, og politikken blir bakgrunnsstøy.

Til slutt vil jeg presisere at jeg selv ikke har noen erfaringer med abort, og heller ikke har vært i en situasjon hvor dette på noen måte har vært et tema. Jeg vil også understreke at dette innlegget ikke er skrevet for å såre noen, og dersom noen føler at jeg er urettferdig, håper jeg dere vil ta kontakt, slik at jeg kan endre formuleringer som på noen måte kan fremstå som støtende.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s