Skadelig underholdning?

I Norge er vi generelt veldig opptatt av å sette aldersgrenser på alt som foregår. Og underholdningen er intet unntak. Skal du være publikum hos NRK under opptak av f.eks. Nytt på Nytt, må du være over 18 år, fordi de serverer alkohol. Skal du delta i Idol, må du være mellom 16 og 35 år. Skal du se skrekkfilm på kino må du stort sett være 15 år eller mer. Det er i det hele tatt ett vell av regler og aldersgrenser i kultur-Norge.

Som en av mange syns jeg «Norske talenter» er et underholdende program, og jeg har i det siste gladelig bytta ut gullrekka til NRK med folk som enten imponerer eller dummer seg ut. Og som mange andre, har jeg reagert på enkelte av deltakerne og deres unge alder.

På db.no kan man i dag lese at en barnepsykolog mener at programmet fører til skadelig «eksperimentering» på barn som får knust drømmene sine på nasjonalt tv. En reaksjon jeg selv har ventet på at skulle komme ut i media. Jeg har selv tenkt mye over temaet, og selv om jeg er verken barnepsykolog eller underholdsningsekspert, ønsker jeg å ytre mine meninger om temaet.

For jeg ser helt klart poenget til psykologen som mener at det kan være skadelig for barn å bli avvist på denne måten. Jeg vet selv hvor ufatterlig skjør et barns selvtillitt er når man er 9-12 år, som noen av de yngste deltakerne i årets sesong har vært. Det skal så lite til for å ødelegge denne, og det tar ufatterlig mange år å bygge opp igjen en selvtillitt som er blitt knust.

Det at programmet er så populært som det faktisk er, gjør neppe saken bedre. For dersom en barneskoleelev skal delta i et slikt show, er det naturlig at man forteller og skryter om dette til venner, gjerne i forkant, og de forventningene man da bygger opp seg imellom, vil ofte være alt for høye. Et barn som kommer tilbake på skolen etter å ha blitt stemt ut av Norske Talenter, vil derfor ikke kunne unngå å få høre dette fra skolekamerater, enten det er ment vel eller som plaging.

På den andre siden mener jeg helt klart at det ikke er kun TV2 som skal klandres i denne saken. Man skal være forsiktig med å kommentere foreldres måte å oppdra barn på, men jeg kan ikke la være å se på denne siden av saken. For selv om det ikke er satt en definitiv nedre aldersgrense, er det ikke slik at det er passende for alle å delta i slike programmer. For en 10-åring høres dette ut som et uimotsåelig eventyr, forståelig nok, men for en forelder, som i alle tilfeller må være med på audition og gi sitt samtykke til både deltakelse og at barnet skal vises på TV, burde det ringe noen bjeller.

Det er ingen som kjenner barnet bedre enn dets egne foreldre, kanskje unntatt bestevenner. Det burde da også være foreldrenes ansvar å vurdere om barnet er mentalt klar for påkjenningen det er å opptre på en scene, gjerne langt hjemmefra, med publikum i salen og vel vitende om at alt du gjør fanges opp av kameraer og sendes ut til de mange norske hjem. For selv om de fleste produsenter har hjerte for små barn, er det seertall som sikrer arbeidet deres, og de kan ikke unnlate å sende klipp fordi barn blir lei seg, det er jo tross alt god underholdning.

For det er kanskje ikke så dumt med åpen aldersgrense. Et barn kan være klar for å eksponeres for den typen oppmerksomhet når det er 10, eller kanskje ikke før det er 20, og ikke lengre et barn. Det er en individuell ting, som må vurderes i hvert enkelt tilfelle, og hvem bedre til å gjøre dette enn foreldre? For de fleste som opptrer på slike show, har opptrådt for foreldre og venner på forhånd, og selv om det er grusomt å fortelle ungen sin at de ikke kan synge, bør man kanskje sette foten ned når det gjelder å dumme seg ut på nasjonalt tv på samme måte som man gjør i sin egen stue.

Kilder:
http://www.kjendis.no/2012/09/29/kjendis/reality-tv/norske_talenter/tv_2/tv_og_medier/23627021/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s