Midtdelere og strekningsmålinger

Midtdelere, strekningsmålinger, oppmerking, autoverk, sporete veg og dårlig asfalt. Det er vel ingen tvil om at vi har en del dårlige veier i dette landet, og det virker ikke som det skal bli noe bedre med det første heller. Overalt hvor man kommer, klager folk over dårlige veier, sporet vegbane, dårlig asfalt, ulykkesstrekninger og for høy fart. Alle mener de har de dårligste veiene og derfor må få førsteprioritet når lister over utbedringstiltak settes opp og pengene fordeles. Men det er vel knapt noen overraskelse at det ikke kommer nok penger på ett år til å utbedre alle de dårlige veiene samtidig.

Den generelt dårlige veistandarden i Norge har vært oppe i media utallige ganger, og den eneste forklaringen som kommer fra politikere og veisjefer, er mangelen på penger, og løftet om at alle veiene vil bli utbedret med tiden. For det er ikke til å legge skjul på at vi har mange, og lange veistrekninger her, naturlig nok. Alle som noen gang har pusset opp et hus eller en leilighet, vet at det tar tid. Og når man er ferdig med det første prosjektet, er det videre på neste. Dette innebærer at det går noen år før hele huset er pusset opp. Er man da heldig, har det gjerne gått så mange år at man er nødt til å begynne på nytt med en gang, fordi kona har bestemt at hun vil ha lavendelfargede vegger på soverommet, eller fordi de nye gardinene ikke passer til malingen i gangen.

Opprusting og vedlikehold av veier, følger i stor grad samme prinsipp. Men i enda større grad. For det store veinettet i landet, gjør at man aldri vil rekke å bli ferdig med alle veiene, før de første igjen må utbedres. Som igjen fører til gnål og mas fra alle kanter om at man føler seg underprioritert, diskriminert og mobbet av staten fordi man ikke får oppmerksomhet og ny asfalt på timen.

Det er ikke dermed sagt at det er feil å si fra, det er vel og bra. Men med dagens styremåte og handlingsregelens begresninger av pengebruken i Norge, er ikke dette et problem som noen gang vil løses. Som i skolesektoren, helsesektoren og alle andre sektorer, er det for lite penger tilgjengelig gjennom flere tiår, som fører til at vi i dag sitter med en slitasje som ikke kan dekkes inn uten overforbruk av oljefondet. Så kanskje det som trengs for å få veier med god standard, skoler som ikke faller fra hverandre, og nok pleiere til at våre eldre får mat i seg, en regjering som tør å ta sjansen på en skikkelig opprusting. Ikke alt på en gang, ikke engang jeg er så naiv. Men en sektor av gangen, må de alle gjennomgå den samme forandringen for at standarden skal være god nok. Det er vel bedre å overforbruke av oljefondet mens vi ennå har olje å utvinne, slik at det fylles opp, istedet for å vente til olja er slutt, og Norges kapital ligger bundet i aksjer i India…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s